Lenzen
Lenzentelescoop (refractor)
Refractors hebben een lens aan de voorzijde van de buis. Het is waarschijnlijke het type waar u het meest vertrouwd bent vanwege de “klassieke” optische bouwstijl. Lenzentelescopen vragen over het algemeen weinig onderhoud. Veel amateurastronomen geven de voorkeur aan een goede refractor, omdat deze scherpe en diffractie-vrije beelden met een hoog contrast geeft. De refractor wordt vooral gebruikt voor het observeren van manen, planeten, sterrenclusters en sterren en daarnaast geeft de refractor ook verrassend goede beelden van de heldere Messier, NGC en de objecten uit de IC-catalogus. Bij grotere lensopeningen wordt de aanschafprijs van een refractor hoog. De gebruikte lensdelen worden groter en daardoor duurder. Veel amateur astronomen geven de voorkeur aan de een refractor vanwege de scherpe, contrastrijke en diffractie-vrije beelden. Een refractor heeft geen spiegelsysteem waardoor licht verloren kan gaan. Daarom heeft een refractor een hogere lichtopbrengst dan een reflector (spiegeltelescoop). Gemiddeld is de optische lichtopbrengst van een refractor 90% of meer van het licht dat ze verzamelen. Spiegeltelescopen hebben een lichtopbrengst van 77% tot 80% en catadioptrische telescopen een opbrengst van 64% tot 75%.

Belangrijkste specificatie van een telescoop: lensopening
Het belangrijkste aspect van een telescoop is de lensopening, de diameter van het belangrijkste optische component, een lens (refractor) of een spiegel (reflector). De opening van de telescoop bepaalt de lichtopbrengst (helderheid van het beeld) en het oplossend vermogen (hoe scherp het beeld wordt weergegeven). Bij het kiezen van een telescoop is het goed, bewust te zijn van wat een bepaalde lensopening en de bijbehorende eigenschappen doet met het beeld dat u gaat zien.
 
Betekend dit nu dat hoe groter de lensopening, des te beter de telescoop? Met een 6-inch telescoop ontdekt u kraters op de maan welke ongeveer een 1,8 km breed. Het beeld zal, onder dezelfde omstandigheden en met dezelfde vergroting) een half keer zo groot zijn bij een 3-inch telescoop. Als beide instrumenten gericht worden op een minder lichtsterk melkwegstelsel dan wordt het beeld nog weer anders. De oppervlakte van de 6-inch telescoop is vier keer groter dan die van een 3-inch telescoop en verzamelt daardoor ook vier keer zoveel licht. Dit betekend dat het melkwegstelsel onder dezelfde vergroting en omstandigheden bij de 6-inch vier keer helderder zal zijn dan bij de 3-inch telescoop.
 
Voordelen
- Hoogste contrast dat haalbaar is
- Nauwelijks collimatie nodig
- Gesloten ontwerp waardoor nauwelijks schoongemaakt hoeft te worden
- Door lage aantal optische elementen in de buis minder gevoelig voor luchttrillingen
- Minder gevoelig voor luchtonrust (door de kleinere objectiefgrootte)
 
Nadelen
- Fabricage is lastig met als gevolg relatief hoge prijs
- Kleur gecorrigeerde lenzenkijkers zijn prijzig
- Lenzen met een diameter groter dan 20 cm nagenoeg niet haalbaar
- Voorste lens is enigszins gevoelig voor dauw

Alle lenzentelescopen uit ons assortiment vindt u hier.Geen producten aanwezig | Meer