Spiegel
Spiegeltelescoop (Reflector/Newton telescoop)
De Newton telescoop is uitgevonden door de Britse wetenschapsman Sir Isaac Newton en wordt ook wel de spiegeltelescoop genoemd. De Newton telescoop maakt gebruik van een sferische of parabolische hoofdspiegel en een vlakke vangspiegel die onder een hoek van 45 graden in de lichtweg staat, om het beeld naar de oculairhouder te brengen, die bovenaan de kijkbuis is geplaatst.
 
Reflectoren verzamelen licht met behulp van een spiegel aan de achterzijde van de hoofdbuis. Voor de geboden lensopening is de spiegeltelescoop dé telescoop me de hoogste prijs-prestatie verhouding. Zoals al genoemd is een reflector betaalbaar, daarnaast zorgt het grote verzamelend vermogen van licht en de relatief kleine brandpuntsafstand van de reflector voor heldere beelden van ruimteobjecten die ver weg staan.

Belangrijkste specificatie van een telescoop: lensopening
Het belangrijkste aspect van een telescoop is de lensopening, de diameter van het belangrijkste optische component, een lens (refractor) of een spiegel (reflector). De opening van de telescoop bepaalt de lichtopbrengst (helderheid van het beeld) en het oplossend vermogen (hoe scherp het beeld wordt weergegeven). Bij het kiezen van een telescoop is het goed, bewust te zijn van wat een bepaalde lensopening en de bijbehorende eigenschappen doet met het beeld dat u gaat zien.
 
Betekend dit nu dat hoe groter de lensopening, des te beter de telescoop? Met een 6-inch telescoop ontdekt u kraters op de maan welke ongeveer een 1,8 km breed. Het beeld zal, onder dezelfde omstandigheden en met dezelfde vergroting) een half keer zo groot zijn bij een 3-inch telescoop. Als beide instrumenten gericht worden op een minder lichtsterk melkwegstelsel dan wordt het beeld nog weer anders. De oppervlakte van de 6-inch telescoop is vier keer groter dan die van een 3-inch telescoop en verzamelt daardoor ook vier keer zoveel licht. Dit betekend dat het melkwegstelsel onder dezelfde vergroting en omstandigheden bij de 6-inch vier keer helderder zal zijn dan bij de 3-inch telescoop.
 
Voordelen
- Geen kleurfout
- Bewezen eenvoudig ontwerp
- Relatief voordelig
- Zeer grote objectiefgrootte haalbaar binnen (amateur)budget
- Door open systeem koelt de spiegel relatief snel af
 
Nadelen
- Collimatie komt heel nauw bij zeer lichtgevoelige kijkers
- Starspikes en verlies van contrast door secundaire spiegel
- Op een EQ montering zit het oculair telkens op een andere plek
- Open ontwerp waardoor stof zich kan verzamelen op de spiegeloppervlakten
- Wordt groot bij grotere objectiefdiameter.

Alle spiegeltelescopen uit ons assortiment vindt u hier.Geen producten aanwezig


| Meer