Catadioptrisch
Catadioptrische telescoop (Compound)
Catadioptrische telescopen hebben optisch ontwerp welke bestaat uit lensdelen en spiegels waarbij de lichtweg ´gevouwen´ wordt d.m.v. een correctorplaat (aan de voorkant), een hoofdspiegel (achterin) en een vangspiegel. Deze telescopen leveren door het gebruik van 2 spiegels en een lens een zeer compact ontwerp op. Alle kijkers van dit type hebben een grote obstructie, wat ten koste kan gaan van het contrast. De kijkers zijn meestal wat kostbaarder dan de Newton kijkers. Best of both worlds, laten we maar zeggen. Een echte all-rounder. Deze kijkers zijn zeer compact gebouwd. Catadioptische telescopen blinken uit in het waarnemen van onze maan, planeten, kometen, en sterrenclusters. Ook nevels en melkwegstelsels kunnen goed waargenomen worden. Dit is wel afhankelijk van de lensopening van de telescoop. Catadioptische telescopen met een grote opening zijn in aanschaf duur. Om een hoge lichtopbrengst te bereiken in vergelijking tot een spiegeltelescoop heeft men toch zeker een telescoop nodig met een lensopening van 10 tot 12 inch.

Belangrijkste specificatie van een telescoop: lensopening
Het belangrijkste aspect van een telescoop is de lensopening, de diameter van het belangrijkste optische component, een lens (refractor) of een spiegel (reflector). De opening van de telescoop bepaalt de lichtopbrengst (helderheid van het beeld) en het oplossend vermogen (hoe scherp het beeld wordt weergegeven). Bij het kiezen van een telescoop is het goed, bewust te zijn van wat een bepaalde lensopening en de bijbehorende eigenschappen doet met het beeld dat u gaat zien.
 
Betekend dit nu dat hoe groter de lensopening, des te beter de telescoop? Met een 6-inch telescoop ontdekt u kraters op de maan welke ongeveer een 1,8 km breed. Het beeld zal, onder dezelfde omstandigheden en met dezelfde vergroting) een half keer zo groot zijn bij een 3-inch telescoop. Als beide instrumenten gericht worden op een minder lichtsterk melkwegstelsel dan wordt het beeld nog weer anders. De oppervlakte van de 6-inch telescoop is vier keer groter dan die van een 3-inch telescoop en verzamelt daardoor ook vier keer zoveel licht. Dit betekend dat het melkwegstelsel onder dezelfde vergroting en omstandigheden bij de 6-inch vier keer helderder zal zijn dan bij de 3-inch telescoop.
 
Voordelen
- Compacte bouw
- Geen starspikes
- Gesloten systeem
- Zeer nauwkeurig scherp te stellen
 
Nadelen
- Is zwaarder dan een spiegeltelescoop
- Door lange brandpuntafstand zeer klein beeldveld
- Afkoeling gaat zeer langzaam waardoor beelden lang onscherp blijvenGeen producten aanwezig | Meer