Astrofotografie
 
De sterren bekijken .. en vastleggen
Het fotograferen van sterrenconstellaties lukt al met een gewone digitale camera. Ook van de maan kunt u zo een prima foto maken. Maar wanneer u wat verder het universum in gaat en/of scherpere foto’s wilt maken, zult u speciale apparatuur aan moeten schaffen. Bij astrofotografie gelden namelijk andere voorwaarden dan bij het fotograferen van aardse objecten.
 
Het belang van goede voorbereiding
Er komt heet wat kijken bij astrofotografie. Bij astrofotografie is bijvoorbeeld veel minder licht voorhanden waardoor een langere sluitertijd nodig is. En omdat hemellichamen bewegen ten opzichte van de aarde, dient de apparatuur goed op elkaar afgesteld te zijn. Een goede voorbereiding strekt dan ook tot de aanbevelingen.
 
Beginnen met astrofotografie
Om het u makkelijk te maken hebben wij al het nodige denkwerk voor u verricht. De apparatuur die u nodig heeft voor een haarscherpe fotoreportage vindt u op de volgende pagina’s. Hiermee bereikt u een optimaal resultaat. In onderstaande handleiding leggen we alles stapsgewijs uit.
 
Langere sluitertijden
Bij astrofotografie krijgt u te maken met lange(re) sluitertijden, dit omdat sterren en nevels e.d. lichtzwak zijn. Sluitertijden lopen in fracties van een seconde, tot enkele uren op zijn langst. Hoe langer de sluitertijd, hoe groter de lichtinval. Het instellen bij astrofotografie gebeurt over het algemeen handmatig. Hiervoor heeft u een (digitale) spiegelreflexcamera (DLSR) nodig of een betere compactcamera. Hiermee kunt u de gewenste belichtingstijden handmatig instellen.
 
Digitale astrofotografie
Omdat Astrofotografie in het begin een kwestie is van trial en error, zult u uw instellingen een aantal maal moeten proberen voordat u een goede foto maakt. Het is dus handiger om digitaal te werken. Bij digitale fotografie ziet u immers direct resultaat. Bovendien kunt u de foto’s bewerken met uw pc. Verder verdient het de voorkeur een donkere plek op te zoeken. Als wilt astrofotografen in een dichtbevolkt gebied, zoals de randstad is het raadzaam eerst een stuk de bebouwde kom uit te fietsen.
 
ISO
De filmgevoeligheid van een filmrol of digitale camera wordt uitgedrukt in ISO. Deze loopt van 100 tot 400 bij eenvoudige camera’s en tot 6400 bij duurdere camera’s. De ISO-waarde geeft aan hoe snel de sensor reageert op het licht dat door de lens op de sensor valt. Die extra gevoeligheid gaat overigens wel ten koste van de scherpte: de ‘korrel’ wordt groter. Bij ISO 400 valt dat nog wel mee, maar wanneer u met ISO 1000 aan de slag gaat, is die 'korreligheid' al duidelijk te zien.
 
Lange belichting
Voor alle objecten buiten ons zonnestelsel geldt natuurlijk hoe langer u belicht, des te beter. Helaas gooit de aardse atmosfeer roet in het eten. Zelfs op de donkerste plek in Europa begint de hemelachtergrond na verloop van tijd te sluieren. U moet dus zo lang belichten dat de hemelachtergrond net niet (of net wel) zichtbaar is op de foto
 
Bewerken na afloop
Wanneer u foto’s of video opnames maakt met een digitale camera kunt u het resultaat na afloop aanpassen met uw pc. Met programma’s zoals Photoshop of Registax kunt u uw foto en video’s bewerken. Hierdoor krijgt u scherpere, minder korrelige foto’s. Ook kunt u de helderheid, het kleurcontrast en de verzadiging aanpassen voor een duidelijker resultaat.
 
Oculairprojectie
Wanneer u het beeld op de film nog verder wilt uitvergroten, maakt u gebruik van een oculair. Deze methode heet oculairprojectie en wordt vooral toegepast bij het fotograferen van planeten en details op de maan. Met het gebruik van een oculair worden de belichtingstijden ook langer, zodat een volgmotor noodzakelijk wordt. Voor nog verdere vergroting gebruikt u een Barlowlens. Doordat het beeld gefotografeerd wordt door middel van oculair projectie dan zal de kwaliteit van het beeld altijd minder zijn t.o.v. het fotograferen zonder tussenkomst van een oculair.
 
De volgende stap
Wanneer u werkt met langere sluitertijden, moet u bij het fotograferen rekening houden met de draaiing van de aarde. Hemellichamen veranderen gedurende uw fotosessie van plaats. U moet er dus voor zorgen dat uw camera met de draaiing meebeweegt om field-rotation te voorkomen (field rotation: op de foto vertonen zich strepen in plaats van sterren). Om field rotation te voorkomen, gebruikt u bijvoorbeeld een piggyback / flip mirror systeem en een telescoop met wig / field de-rotator / volgmotor en/of Go-to module. Dit alles is door ons leverbaar.
 
Azimutale of parallactische montering?
Voor sluitertijden tot 30 seconden kunt u gebruik maken van een telescoop met azimutale montering. Bij langere sluitertijden heeft een statief nodig met parallactische montering nodig.


Geen producten aanwezig


| Meer