Mineralen en Edelstenen Microscopen

Mineralen worden veelal met een stereo microscoop bestudeerd. Grote mineralen hebben een grote ruimte en grote werkafstand nodig. Vergrotingen van 10x - 30x worden hierbij doorgaans gebruikt. Met een voorzet objectief 0.5x of 0.75x kan een grotere dieptescherpte worden bereikt.

Kleine stukjes mineralen van maximaal ca. 3 cm hoog worden micro mounts genoemd en hebben een kleinere werkruimte nodig. 

Bijna alle mineralen zijn ondoorzichtig. Een opvallende verlichting is derhalve voldoende. De ideale externe lichtbron hiervoor is een optionele koudlichtlamp. Ook moeilijk zichtbare plaatsen kunnen met de beweegbare lichtgeleider worden verlicht.

Voor het determineren van mineralen worden slijpplaatjes gemaakt. Met deze polarisatie microscoop met draaibare tafel en gradenverdeling kunnen mineralen worden gedetermineerd. 

Een stereo microscoop wordt gebruikt voor het opsporen van asbest in bouwmaterialen.

Edelstenen worden met stereo microscopen met opvallend en doorvallend licht beoordeeld.
De oppervlakte en vormgeving worden met de opvallende verlichting bekeken. Voor transparante contrastarme stenen wordt meestal met donkerveld gewerkt. Met deze doorvallende verlichting zijn de insluitsels en oppervlakten beter zichtbaar.
 
Voor het zetten van edelstenen is een stereo microscoop met lage vergrotingen en grote werkafstand nodig. Met koudlicht verlichting (art. 5942205) met met twee geleide stangen heeft u voor bovengenoemde stereo's een perfecte verlichting. 
| Meer